Prea mult balast digital păstrăm

Astăzi m-am apucat să-mi organizez puțin fișierele de prin calculator. A se citi: clipuri, filme, imagini, muzică, chestii funny și așa mai departe. Sunt multe, foarte multe, enorm de multe. Extraordinar de multă informație care poate fi sortată în fel și chip, mormane de cărți (sau echivalentul lor), toate încăpând în câțiva centimeri pătrați. Și m-am gândit la ceva.

gunoaie digitale

Când începem să ne lăsăm lucrurile aiurea prin casă, ele se adună, devin vizibile și ne încurcă. La un moment dat, dacă sunt perisabile, încep și să pută sau să se degradeze. Și astfel ne trezim că, dacă nu ne facem curat, după un timp suntem nevoiți să înotăm în mormane de gunoaie. Pe de altă parte, într-un calculator, putem aduna o grămadă de astfel de gunoaie (sau pur și simplu lucruri nesortate) care sunt la rândul lor fix ca cele din casă. Doar că nu se observă. Pentru că toate încap acolo, în acea cutiuță pătrată, și pare că totul este curat. Până când te apuci să le sortezi.

Nu știu exact dacă am o morală la tărășenia asta. Poate două observații. Prima este că spațiul digital reușește să facă un fel de magie prin care reduce kilograme de materie la câțiva biți virtuali. Mizeria din casă nu se mai vede. A doua că, totuși, dacă vrei să ai o viață ordonată, e bine să fii disciplinat în toate. Pentru că altfel, faptul că ai adunat niște fișiere la grămadă, chestie care de obicei nu se vede, nu te va salva atunci când vrei să le utilizezi într-o anumită manieră coerentă sau ordonată...

În fine, scriu aceste rânduri așteptând să se copieze ceva, în cursul procesului meu de a face curat prin calculator. La voi cum arată PC-ul?

Comentarii (0)