Cum v-au afectat viața ultimii doi ani?

Mi-am dat seama că nu v-am pus niciodată întrebarea din titlu pe acest blog: dragii mei, cum v-au afectat viața ultimii doi ani? Sau, mai bine zis, ultimii doi ani și jumătate. Pentru că nu au fost chiar doi ani obișnuiți.

mască covid-19

Chinezii au un proverb: "Fie ca să trăiești vremuri interesante!". Și chiar că au fost interesante! Mai întâi, am avut o pandemie de circa doi ani, fără ca totuși să avem și o epidemie. Asta-i ca și cum am avea un imperiu fără să avem o țară. Am stat în case, iar în unele magazine ni s-a permis să intrăm doar cu dovada că ne-am vaccinat. Am purtat măști atât în spațiile închise, câtși în aer liber, pe stradă. Și pur și simplu o perioadă nu am avut voie să ieșim din casă fără adeverință pe proprie răspundere și un motiv serios! Cine și-ar fi putut închipui, cu câțiva ani în urmă, că ni se vor impune astfel de restricții?

Apoi, a venit războiul. Mă rog, nu la noi, ci la vecini, în Ucraina. Îndată ce a venit războiul, au căzut restricțiile și a murit pandemia, dar noi am trăit cu un alt șoc: mai întâi frica de un atac nuclear al lui Putin, iar ulterior perspectiva unei crize energetice care se adâncește tot mai tare chiar și în acest moment. Cu prețuri de câteva ori mai mari la factura de curent și de gaz, chiar și în situația în care statul le-a plafonat. Și cu perspectiva ca ele să urce tot mai mult. Chestie care nu se petrece doar la noi, ci și în țările civilizate. Nu că noi n-am fi civilizați...

Așa că dragilor, ce au însemnat acești doi ani pentru voi? Ce a însemnat pandemia și ce a însemnat războiul (care încă e în desfășurare)? V-ați uitat în urmă retrospectiv, ați reflectat la situația prin care-am trecut, ați tras niște concluzii sau măcar niște ipoteze și speculații? Am învățat ceva ca societate din asta, sau trecem dintr-o criză în alta buimaci, fără să înțelegem ce se întâmplă în jurul nostru? Vă întreb pe voi, că pe oficiali nu am ce-i întreba, ei nu se descurcă nici măcar cu recensământul, așa că sigur că după ce am învins pandemia nu a făcut nimeni nicio sinteză, nicio discuție, nu ni s-au prezentat niște date globale de final, ceva, nimic.

Dar... s-a terminat cu adevărat pandemia de COVID-19? Sau o să apară din nou, de îndată ce războiul o să se desumfle? Că virusul pare rezistent. De exemplu, am văzut că zilele trecute a început iar Facebook-ul să mă întrebe de covid și să-mi dea tot felul de texte pe tema asta. I'm not kidding.

Comentarii (0)