Grafice în facturile de utilități

Astăzi mi-a sărit în ochi o chestie pe care o ignorasem de mult timp. Deseori, în cazul facturilor curente de electricitate, cablu, internet, gaz etc, primim mai multe foi. Este foaia principală, care conține factura propriu-zisă, cu suma de plată, și pe care o luăm cu noi pentru a o scana când plătim de exemplu la aparatul de la bancă, și apoi mai sunt 1-2-3 foi cu tot felul de prostii.

facturi

Sau cel puțin așa credeam eu până acum. Și nu prea mă uitam la ele. Pentru că mă obișnuisem cu tot soiul de informații lipsite de utilitate practică, cum ar fi: informații privind sediile sau locurile unde putem achita sumele restante, promoții la diferite servicii (ex: televiziune digitală sau mobil, în cazul RDS & RCS), listarea anumitor legi din domeniu, pe care pare-se că unii sunt obligați să le tot listeze clienților, șamd.

Ei bine, azi am văzut că a doua foaie din factura de gaz conține un grafic comparativ, cu consumul realizat anul acesta față de cel realizat anul trecut. Sunt câte două coloane sau bare pentru fiecare lună a anului, prima bară cu negru, corespunzând anului precedent, 2015, iar a doua bară cu gri deschis, corespunzând anului actual, 2016. Se poate vedea astfel pentru fiecare lună cum ne situăm față de aceeași perioadă a anului precedent: dacă am consumat mai mult gaz sau mai puțin. Diagrama este foarte utilă.

Păcat că nu au și alte societăți grafice asemănătoare. De exemplu, la polul opus aș plasa factura de electricitate, unde primesc două sau chiar trei foi (adeseori), destul de alambicate, uneori aparent contradictorii, listând tot felul de valori și sume finale diferite. În loc să clarifice lucrurile, aceste foi de la curent mai mult mi se pare că le complică.

Așadar, am o sugestie pentru birocrații de la (R)Enel: simplificați și voi procedeele, măcar în al 12-lea ceas. Că nu de alta, am auzit că începe și RDS să furnizeze electricitate. Bine, la drept vorbind, ar fi frumos ca toți furnizorii de servicii să ofere facturi cât mai clare, explicite și cu informații care să-ți fie utile în mod real. Factura de la electricitate este un caz particular, că mi se pare mie că-i foarte complicată.

Comentarii (0)