Cum arată o rețetă medicală în 2023

Oare ați prins perioada în care rețetele medicale se scriau de către doctor cu mâna? De fapt, de către medic, căruia noi îi spunem în mod eronat doctor, sau poate de către asistenta lui. Sigur, medicul este și doctor, dar greșeala constă în faptul că o mulțime de alte profesii se pretează la luarea doctoratului, așa că putem avea doctor în economie, doctor în filozofie etc. Dar, ca să revin: mai demult medicul scria rețeta de mână, într-o caligrafie aproape indescifrabilă, motiv care a dat naștere la o serie de glume ce încă se perpetuează și astăzi.

reteta medicala veche

Iată mai sus una pe care am văzut-o chiar azi, pe un grup de umor. Poanta este că medicii și farmaciștii au un scris special al lor, pe care nu-l înțelege nimeni.

Dacă însă ne facem un update și venim în anul de grație 2023, adică în momentul prezent, putem observa că o mulțime de glume și-au pierdut fundamentul. Iată cum arată, de fapt, o listă cu medicamente dintr-o rețetă modernă:

reteta medicala noua

Rețeta este scoasă la calculator de către medic și procesată la calculator de către farmacist. Pe lângă medicamentele propriu-zise, există o serie de date cu privire la pacient și cabinetul medical, pe care eu le-am omis din imagine. Totul automatizat. Așa că nu se mai pune problema să nu înțelegi scrisul medicului.

Pe de altă parte, deși rețeta e scoasă la calculator, probabil 99% dintre noi nu vom înțelege mai nimic din ce scrie acolo, ce medicamente sunt și ce efecte au ele (poate exceptând cazul în care am participat la acest webminar). Așa că ori scrisă de mână, ori scoasă la calculator, tot ca mâța în calendar ne vom uita la ea. :)

PS: Rețeta de mai sus nu este a mea.

Comentarii (0)