Și totuși, cum să nu ne mai spălăm?

Există discuția asta despre dușuri mai puține ca să economisim gazul pe care o tot vedem promovată în presă și mass-media de către mințile luminate, care urmează directivele UE. Să zicem că majoritatea celor care aud astfel de sfaturi pur și simplu le ignoră, sau cel puțin eu unul presupun că nici măcar nu-i bagă în seamă pe respectivii lideri de opinie, dar dacă ar fi să abordăm subiectul la modul serios, cum adică să te speli mai puțin? Că totuși, asta frizează absurdul. Dar apropo de dușuri, un mic banc.

duș sub cascadă

Cică pe vremea celui de-al doilea război mondial, naziștii dintr-un lagăr îi bagă pe deținuți în cabinele de duș și îi gazează. După oră, deschid ușa de la dușuri și ce văd: toți prizonierii erau morți, afară de trei inși care erau negri la față și care jucau cărți. "Dar cu voi ce-i, mă?" îi întreabă germanii. "Noi suntem mineri de la Copșa Mică. Și închide ușa, că iese gazul!" îi răspund eu. Mi-am amintit de bancul ăsta de la corelația dintre duș și gaz: făcând dușuri mai puține, economisim gazul! Este că se potrivește? Revin la subiect.

Așadar, cum să te speli mai puțin? Că totuși, spălatul ține de igiena personală. Este o chestie de bază a îngrijirii corporale, ajută la sănătate și, în plus, te face apt să ieși în public fără să se strâmbe toți din jurul tău. Dincolo de ce cred ceilalți despre tine și mirosurile pe care le emani, eu dacă nu mă spăl pe cap câteva zile începe să mă mănânce pielea și să mă simt iritat. Iar vara dacă nu fac dușuri aproape zilnice (sau uneori chiar de două ori pe zi), aceeași problemă.

Apoi, bancul de mai sus ilustrează ceea ce unii consideră că ar fi un flagel al românilor, pe care îi numesc nespălați. Unii care zic că suntem țara cu cea mai proastă igienă personală din Europa. Sau oricum, pe la coada clasamentului. Că avem weceuri în fundul curții. Că unii nu am văzut cum arată săpunul de luni sau ani. No, și atunci, aceiași unii vin acum și spun să ne spălăm și mai rar? :) Păi până și Ursula von der Leyen ne arăta, cu vreo doi ani în urmă, cum să ne spălăm temeinic pe mâini. Acum nu mai este valabil?

Așa că lucrurile sunt de un ridicol bizar. Dar probabil că asta este. Csf, ncsf. Dacă până acum termenul "nespălați" avea o conotație puternic peiorativă, probabil că în viitorul apropiat el va căpăta semnificații eroice.

Comentarii (0)