Cât costă viața în România

Majoritatea oamenilor din jurul meu (incluzând aici cunoștințele de pe rețelele sociale) se plâng de condițiile grele de trai. Prin urmare, în continuare o să încerc să răspund la întrebarea: Cât costă viața în România? Pe scurt, răspunsul e că dacă vrei să ieși prin oraș, să mănânci la restaurant, să te îmbraci în haine de firmă și să-ți cumperi produse premium, peste. Peste salariul mediu pe economie și mult peste salariul minim. Dacă însă locuiești în provincie, te mulțumești și cu haine noname (sau nobrand), eventual la mâna a doua, dacă ești bucătar priceput sau ai o gospodină acasă și ești moderat în dorințe, poți duce o viață destul de bună. Ba mai mult, mănânci și sănătos.

haine

Să luăm pentru început hainele. La mine în oraș există o piață în care o dată pe săptămână vin o mulțime de comercianți și țigani care vând la tarabă haine second hand. Găsești haine și încălțăminte bună, frumoasă, la prețuri de nimic, dacă ești ok cu faptul că nu vei fi primul proprietar. De exemplu, tricouri la 1-5 lei. Sau ghete de iarnă superbe, pe care le poți negocia la 10-20 de lei. Îmblănite, lungi, din piele, după cum nimerești. Nu găsești în fiecare săptămână dar dacă mergi pe acolo regulat, te îmbraci destul de bine, la prețuri absurd de mici.

Țin minte că mi-am luat odată, acum mulți ani, niște adidași cu 15 lei. În perioada aia am avut un audit la firmă, iar tipa care era în comisie, venită de la centru și obișnuită cu produse scumpe și de calitate, a rămas plăcut impresioată de acei adidași și m-a întrebat de unde i-am cumpărat și cu cât. Când i-am zis că din piață și cu 15 lei, nu i-a venit să creadă. Bine, acum probabil costă dublu. Și da, nu te țin la fel de mult ca cei de firmă. Dar când se strică, îți iei alții. Dacă faci un calcul și tragi linie, ieși pe plus - cu condiția să nu fii pretențios.

Apoi, mâncarea. Astăzi am fost din nou la Lidl. Am cumpărat, în ordine, următoarele produse alimentare:

alimente

  • o plăsuță cu cartofi galbeni
  • trei dovleci mari pentru copt (roșii), dintre care unul uriaș
  • o mulțime de dovlecei cu coaja verde, pentru supă
  • morcovi
  • o rădăcină de țelină
  • păstârnac
  • două sfecle roșii
  • ardei verzi și ardei capia roșii
  • o pâine integrală cu semințe („Pâinea Campionilor”); e mai scumpă (4,60 lei) dar de când am gustat-o nu prea mai mănânc alte tipuri de pâine
  • două pizze Alfredo Mozzarella
  • două baghete cu unt și usturoi, pentru cuptor
  • o nugă cu migdale
  • 5 sacoșe.

Totalul? Câțiva bănuți peste 62 de lei. Majoritatea legumelor erau de producție românească și aveau prețuri ridicole, de 1,45 lei/kg sau 1,79 lei/kg. Dovlecii pentru copt, de exemplu, erau la promoție: 2,22 lei/kg. Tot la Lidl mai găsești produse care se apropie de expirat, cu 30% reducere. Uneori aceeași reducere o au ultimele bucăți dintr-un anumit sortiment, chiar dacă expiră peste un an sau doi. De data asta nu am cumpărat dar mai trec pe la raioanele respective.

Vorbind de reduceri, la Profi găsești produse cu 50% discount, brânzeturi și lactate în special, dacă stocul e mare și data expirării apropiată. Și nu vorbim neapărat de produse pe care nu ai vrea să le cumperi. Să zicem că un lapte bătut are termenul de valabilitate de două săptămâni și stocul prea mare. Ei îl bagă la ofertă și cu o săptămână înainte de expirare, dacă văd că nu au rulaj suficient. Așadar, un produs perfect valabil îl poți cumpăra la jumătate de preț. La un alt market din oraș produsele de acest tip se vând 1+1, adică al doilea gratuit. Și, desigur, poți cumpăra fructe și legume de sezon din piață. Sau miere de la țărani, care e simultan mai bună și mai ieftină decât cea din magazin.

filme

În ce privește timpul liber și consumul de multimedia, România este una dintre țările cu cele mai mari viteze la internet iar asta la un preț foarte mic. Tot de pe net ne luăm mai nou muzica, emisiunile și filmele ce ne interesează, deseori la o calitate mai bună decât cea de la tv sau din cinema (date fiind și condițiile intime în care poți viziona filmele acasă, nedistras de manifesătile gălăgioase ale altor spectatori din jurul tău). Ba mai mult, dacă ai un blog sau te pricepi la ceva programare, mai faci și un ban pe net, în timpul liber.

În concluzie, sincer, viața nu-i chiar atât de scumpă dacă ai deja un apartament, pe care nu-i imposibil să-l obții. Ba chiar, dacă ești modest, poți duce o viață destul de bună. Dar eu locuiesc în provincie. Sunt curios cum stau lucrurile prin București, unde am auzit că nu doar salariile, ci și prețurile sunt mai mari. Sau prin alte țări, că peste tot sunt români, nu-i așa? :)

Comentarii (0)