De ce Game of Thrones s-a terminat așa de prost

Am văzut sezonul 8 și ultimul al serialului Game of Thrones (Urzeala Tronurilor) și pot spune că, din păcate, trebuie să fiu de acord cu majoritatea celor care afirmă că acest sezon nu se ridică la înălțimea primelor sezoane. De fapt, este vorba mai ales de ultimele două sezoane, respectiv 7 și 8, care par să fi fost făcute în mare grabă. De ce oare?

tyrion lannister - game of thrones

Nu cred că are rost să justific calitatea slabă a ultimului sezon. Există, bineînțeles, și momente frumoase, mai ales la început, când, de exemplu, Jamie Lannister ajunge în Winterfell, sau în noapte în care eroii din Winterfell se pregătesc pentru lupta cu nemorții, de a doua zi. Din păcate însă, aceste momente sunt stricate de calitatea generală slabă a sezonului, precum și de calitatea generală slabă a luptelor, împreună cu scenariul prost.

De ce, dacă atâta timp, practic începând cu primul episod din primul sezon, s-a introdus ideea nemorților ca principalul dușman sau erou negativ (alături de ideea unei veșnice ierni), conflictul cu ei a fost rezolvat scurt și simplist, în episodul 3? De ce Danny s-a transformat dintr-o eroină eliberatoare într-un despot nebun? Ok, înțeleg acest twist la nivel de narațiune și nu am nimic împotriva lui. Dar trebuie să fie redat într-un mod care să-l facă credibil. În film, e vorba de o transformare peste noapte. Lista poate continua.

Așadar, care e motivul acestor probleme? Răspunsurile pe care le-am găsit pe net au fost două. În primul rând, cam pe la sezoanele 5-6 producătorii serialului l-au ajuns din urmă pe George R. R. Martin, autorul cărților din care Game of Thrones este inspirat. Așa că din acel punct mai departe nu au mai avut un material scris din care să se inspire. George R. R. Martin a discutat cu ei și le-a spus cam care sunt direcțiile pe care le are în vedere cu evoluția textului pe mai departe, dar detaliile au trebuit să fie completate de către echipa de scriitori a HBO.

A doua explicație este faptul că cei doi producători ai serialului au fost cooptați de Disney pentru regizarea sau producerea următoarelor filme din seria Star Wars. Asta am auzit, și am auzit că din acest motiv s-au grăbit foarte mult cu finalul, când HBO le propusese 10 sezoane a câte 10 episoade fiecare. În schimb, ultimele două sezoane sunt 7 și 8, cu 7, respectiv 6 episoade.

Oricare ar fi motivul, păcat de un serial atât de frumos, finalizat sub așteptări.

Comentarii (0)